Τσίπρας: "Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία" - Radio Apolayseis

Breaking

Τσίπρας: "Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία"«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική, θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.

Και συνέχισε: «Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με την μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους. Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στην φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του κοινοβουλίου μας που, παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το όφελος, το εθνικό όφελος για τη χώρα μας. 


Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας».

Και κατέληξε: «Σήμερα γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδος στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Μία Ελλάδα που σήμερα, νομίζω, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν το επόμενο βήμα θα είναι το Κυπριακό ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις. Οι λύσεις, όμως, απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Είπε ακόμα ότι του τηλεφώνησε ο Ζάεφ να τον συγχαρεί όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες.Πηγή